Inpage editor  

Contact

LUDENTIA Vrijetijdsdienst OLO vzw
De Mortel 39B, 2930 Brasschaat

Operationeel verantwoordelijke: Nadia Verwilt
Directeur: Ingrid Martens

tel: 03/ 653 59 97

Stuur een bericht

Vrijwilligers

Terug

Wie kan vrijwilliger worden?

Iedereen met een warm hart die over wat tijd beschikt, of tijd kan maken voor een ander.
We verwachten van onze vrijwilligers deze kwaliteiten:

  • luisterbereidheid
  • zin voor initiatief 
  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • vlot kunnen samenwerken

Wij bieden aan:

  • een vrijwilligerscontract met verzekering
  • ondersteuning
  • een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding
  • bedankingsmomenten (receptie, ...)
  • lezingen en vormingsavonden

Wil jij ook vrijwilliger worden binnen Ludentia Vrijetijdsdienst OLO vzw of Buurthuis Op Maat?
Laat het ons weten. Samen met onze partner Vonak vzw, VrijwilligersOrganisatie Noord-Antwerpen en Kempen, zoeken we op welke manier jij je kan engageren, helemaal op maat van jouw talenten, creativiteit en tijd.

Voor meer informatie, bekijk zeker de website van Vonak en onze folder.

Vrijwilligers aan het woord

Dennis is vrijwilliger binnen Ludentia Vrijetijdsdienst OLO vzw. Lees hier zijn verhaal:

Begeleid Werken: zinvol en hulpverlenend

In de OLOfant van maart 2014 kon je voor het eerst kennismaken met Dennis Lenaerts: een cliënt van Begeleid Werken. Deze keer vertelt Dennis over zijn ervaringen bij Begeleid Werken. Hij komt op donderdag helpen bij Ludentia Vrijetijdsdienst OLO vzw, bij de administratie.

Dennis: Via OLO kreeg ik de kans om mee te helpen bij Ludentia Vrijetijdsdienst OLO vzw. Ik krijg ondersteuning van een jobcoach en ook tijdens het 'werkplek-leren' staat er altijd een werkvloerbegeleidster klaar voor hulp of bij vragen.

Een droom die werkelijkheid werd. Dat was ook voor mij persoonlijk de hoofddoelstelling bij mijn aanmelding. Ik WIL werken en ik KAN werken. Bij Ludentia Vrijetijdsdienst OLO vzw kan ik ervaring opdoen in het domein dat mij het meeste aanspreekt: administratie.

Mijn collega's houden er rekening met wat ik ken en kan. Sommige dingen lukken al vlot, zoals werken aan de website en de Facebookpagina, voor andere heb ik gewoon wat meer tijd nodig. Sommige dingen lukken gewoon niet, door de 'beperkingen' die ik heb. Computerwerk, kopieerwerk, postverwerking, ... lukken mij best. Voor boekhouding en facturatie moet ik sowieso passen. Ook fysiek handwerk ligt wat moeilijker: flyers snijden, een paperclip gebruiken, ... het vraagt net iets meer inspanning en aandacht. Dit zijn voor mezelf werkpunten om verder uit te bouwen en bij te sturen. Dat vind ik belangrijk: groeien in zwakkere handelingen om ze op de één of andere manier toch uit te kunnen voeren.

Bij Ludentia Vrijetijdsdienst OLO vzw krijg ik een vast takenpakket. Voor mezelf maak ik van de meeste zaken een (korte) handleiding, zodat alles vlot kan verlopen. Na de taakuitvoering zal ik ook alles controleren. Op het einde van mijn werkdag bij Ludentia Vrijetijdsdienst OLO vzw zitten we ook nog altijd even samen om alles te evalueren, en indien nodig bij te sturen.

Mijn collega's bij Ludentia Vrijetijdsdienst OLO vzw zijn aangename mensen om mee samen te werken. Als ik op het domein van OLO iets kom ophalen of ga kopiëren aan het onthaal, zie ik soms wel iemand van het team verschijnen. Het voelt goed om te weten dat er ook buiten de werksfeer een goed contact kan zijn.

Langs deze weg wil ik alvast het team van Ludentia Vrijetijdsdienst OLO vzw bedanken om mij een kans te geven bij deze tewerkstelling. Ik ben erg tevreden om samen te werken en hoop dat dit nog lang mag blijven duren. Het voelt goed om iets te kunnen betekenen voor jullie, waar jullie zelf ook tevreden kunnen over zijn.

Vriendelijke groeten, cliënt Dennis

Cliënt Sven Persyn (Da Vinci): de 'nieuwe' man bij Ludentia

Bij Ludentia hebben ze er sinds september 2014 een parttime collega bij: Sven Persyn, cliënt van woonhuis Da Vinci. Hij werkt er 14-daags op woensdag, in de voormiddag: dan helpt hij met administratief werk. 

Ik zag Sven een aantal weken geleden nog om tien voor 8 's ochtends, in de kou, in z'n rolstoel onderweg naar Ludentia. Een hele tocht, die hij met plezier onderneemt. Want zijn werk bij Ludentia: dat vindt hij super.

Sven: Ik begin aan mijn werk op Ludentia om 8.30u. Daarvoor moet ik zéker om 7.45u vertrekken. 't Is wel een serieus stuk rijden, maar dat geeft niet. Ik heb het ervoor over, omdat ik nu ook kan werken. Zoals een andere werkmens ga ik nu ook gewoon naar mijn werk. Ik vind dat heel belangrijk. Ik wil in de maatschappij zijn en ik wil de mensen tonen dat wij ook kunnen werken. Er zijn dingen die ik kan en graag doe.

Zeker in de winter ben ik héél blij dat ik dit kan doen. Zo weet ik waarmee ik mij kan bezighouden. In de winter is dat moeilijker dan in de zomer. In de zomer ga ik meer wandelen en kom ik meer buiten. Dat scheelt. In de winter doe ik dat ook wel, maar dat is dan heel koud voor mij.

Ik ging tot nu met de rolstoel naar Ludentia, maar... nu wordt het toch te koud. En het is zo donker dat ik het zelf niet echt meer veilig vind. Dus heb ik een taxi geregeld om vanaf nu naar Ludentia te rijden.

Met de taxi naar het werk. De betere werkmens...

Sven: Hahaha, ja zo ben ik wel! Dat is om indruk te maken. Ik heb bij Ludentia 4 vrouwelijke collega's, ik kan niet beter hebben! Ze zien me ook niet elke dag op het werk, hé... Ik werk er om de 2 weken op woensdagochtend van 8u30 tot 12 uur, op de computer. Ik tik verslagen uit van de vergaderingen en zo. Ik krijg die met de hand geschreven, meestal van Nadia. Gelukkig schrijft zij mooi. Soms moet ik wel eens vragen 'wat staat hier?'. Maar dat is geen probleem, we zitten allemaal samen in een bureau.

Misschien denk je: hoe kan Sven nu typen? Want ik heb spasmen in mijn armen en handen. Maar ik heb een speciaal toetsenbord, waarin de letters dieper liggen. Dat is helemaal aangepast. Ik neem gewoon mijn eigen toetsenbord mee, dat is makkelijk aan te sluiten.

Ik mag er op mijn eigen tempo werken, dat is voor mij ook aangenaam. Op het bureau heb ik een bakje waar al mijn papierwerk in ligt. Er zit geen druk achter.

Hoe ben je bij Ludentia terecht gekomen?

Mijn begeleiding van woonhuis Da Vinci, Julie, en ikzelf waren opzoek naar begeleid werk. We hebben brieven rondgestuurd, en we kregen 1 brief terug: van de bibliotheek in Brasschaat. Wij mochten er op gesprek komen, en dat liep goed. Wij dachten dat het in orde zou zijn om er te mogen beginnen, maar het is uiteindelijk toch niet doorgegaan. Ze zagen het niet zitten.

Toen zei ik tegen Julie: 'gene paniek, dan probeer ik bij Ludentia'. We mochten daar ook op gesprek. Nadia van Ludentia zag het wel zitten dat ik er begon. Dus: Julie en ik sprongen allebei in de lucht van blijdschap.

Ik vroeg ook aan Nadia: 'als ik naar het toilet moet, wat dan? Want dat is een probleem.' Maar Nadia zei: 'wij maken hier geen problemen. Wij gaan je helpen.'

Ja, ik voel me daar thuis. Ik ga er graag werken. Een paar weken geleden was Ann jarig, en zij had koffiekoeken mee. Dat was heel lekker. Ik was blij dat ik er mee van kon smullen. Dus nu ga ik ook iets meenemen. Ik moet mijn vrouwen daar een beetje soigneren, hé...

Martine De Clercq

Op vrijdag 3 oktober 2014 stelde Vonak haar vernieuwde werking voor in het gemeentepark van Brasschaat. Vonak staat voor Vrijwilligers Organisatie Noord Antwerpen-Kempen, en is een draaischijf voor vrijwilligers. Ze laten mensen met talent de weg vinden naar vrijwilligerswerk en ondersteunen organisaties in het ontwikkelen van een vrijwilligersbeleid op maat.

'Er zit meer in jou dan je denkt.' Met deze slagzin als rode draad pakt Vonak uit met haar vernieuwde werking. De organisatie wil aantonen dat er talent zit in ieder van ons. Talent dat gedeeld kan worden met en voor anderen.

"Tot nu toe werkten wij vooral samen met Ludentia en Op Maat vzw die zinvolle vrijetijdsbesteding bezorgen aan mensen met een beperking", zegt Nadia Verwilt van Vonak. "Maar wij hebben nu een overeenkomst met de gemeente Brasschaat om ook voor de gemeente als draaischijf van vrijwilligers te fungeren. Er zijn veel mensen in Brasschaat die vrijwilligerswerk willen doen en dan is het natuurlijk jammer als zij dat niet in hun eigen gemeente kunnen doen. Daarom gaan wij met hen opzoek naar een geschikte vrijwilligersjob. Bij de gemeente kan dat bijvoorbeeld bij de cultuurdienst zijn, of ook in de bibliotheek is er werk te verrichten. We werken ook inclusief, dat houdt in dat ook mensen met een beperking als vrijwilliger aan de slag kunnen gaan".

De gemeente Brasschaat vindt dit een zinvol initiatief dat ze graag mee ondersteunen. Schepen van cultuur en gezin Karina Hans: 'Er is bij de gemeente wel wat werk dat door vrijwilligers kan worden verricht. Onze gemeente heeft een mooie traditie op dit vlak. Bovendien kan dan ook aan deze mensen een vrijwilligersverzekering worden aangeboden.'

Nadia Verwilt: 'We horen wel eens van mensen dat zij geen tijd hebben voor vrijwilligerswerk, maar dat is toch relatief. Wie zijn of haar kinderen naar school brengt, kan in die school vaak even blijven om er te helpen. Wie naar een concert of optreden gaat, kan vooraf misschien mee kaartjes scheuren?'

Martine De Clerq is één van de mensen die via Vonak vrijwilligerswerk doet. In het Buurthuis Op Maat in Brasschaat leidt zij 2 keer per week tienerontmoetingen.

Martine: 'Het is leuk, en ik ben vrij creatief, dus dat is voor mij geen probleem. Ik doe het graag, en dan loopt dat gewoon. Ik vind het fijn om dit aan de kinderen te kunnen doorgeven.

Financieel word ik er niet voor vergoed, maar ik hou er wel een andere voldoening aan over. Anders doe je het niet. iK vind het fijn om jonge tieners te kunnen samenbrengen en hen wat creativiteit door te geven. En als je dan van die kinderen of ouders achteraf hoort dat ze het leuk vonden, dan doet dat echt goed. Soms zie ik iemand jaren later terug, en dan roepen ze al van ver: 'Hei Martine, hoe is het met jou?'. Dan besef je: ja, ze vonden het eigenlijk wel tof.'

'We werken hier ook inclusief. Kinderen schrikken niet van een beperking. Die zijn onder mekaar, en of iemand nu zo of zo is... Bij de meeste volwassenen is er dan onwennigheid: 'wat moet ik doen, hoe moet ik reageren?'. Bij kinderen is dat er eigenlijk niet. Iedereen is hier welkom. En dat gaat perfect. Ze leren mekaar hier kennen hoe ze écht zijn. En dat telt. Kinderen kunnen hier zijn wie ze zijn. Daar bloeien ze van open.'

'Het is fijn om mij als vrijwilliger gesteund te voelen door een organisatie als Vonak. Vroeger deed ik alles zelf, en dan komt er veel bij kijken. Nu Vonak de hele papiermolen van mij heeft overgenomen, kan ik mij nog meer bezighouden met de essentie. Plus dat zij ook veel kinderen en jongeren kunnen bereiken.'

Dat papierwerk moet je niet onderschatten als vrijwilliger. Dat voel je ook als ballast aan, en het is heel aangenaam als dat wegvalt. Ik vind het knap dat dit hier zo lukt... 't Is ook leuk om hier in het gebouw bij Ludentia te zitten. Je wordt vriendelijk onthaald, er is een bedankje achteraf. Dat komt allemaal heel spontaan, en dat doet deugd...'

'Als iedereen wat doet, een kleine stap zet, dan raak je ver. Dat is de les die ik als vrijwilliger heb geleerd. Ik geef een stuk van mijn tijd en creativiteit, Vonak zorgt voor ondersteuning, Buurthuis Op Maat laat mij dit lokaal gebruiken. Al die stukjes inzet samen zorgen voor een mooi resultaat dat een verschil kan maken in een samenleving. Daar ben ik heilig van overtuigd...'

www.facebook.com/vrijwilligersorganisatievonakvzw